Historie, mote, interiør, eksteriør, film og musikk fra 50-tallet.

feminine trekk, markert midje, vide skjørt.
New look er et begrep på denne moten. (Christian Dior)
Ungdom fikk sin egen stil!

Hår: på denne tiden kommer også hårføneren og hårssprayen, noe som gjør frisyrene luftigere. Pannelugg og høy hestehale er populært. Håret kunne også rulles opp i feminine krøller. "Rocbabilly" sveisen ble også populær. Luggen skal være bakover, og resten av håret henger løst i krøller. (Kan også være oppsatt).

Sminke: Naturlig og blek base, rosa rouge i kinnene, fyldige, gjerne rosa/rød lepper.
Øynene sminkes med en naturlig lys farge som base. Brun i globallinjen. Eyeliner er viktig! Den går langs vippekanten over øyet, med en liten vipp ytterst. Øyebrynene er markerte. (Marilyn Monroe) Maskara i ytterkant, "katteøyne".
marilyn_monroe_sig_335.jpg
Øyebrynene kunne også være store, og kraftige. Mer buet i formen. (Audrey Hepburn)
Gjerne løsvipper, tykk kajalstrek.

Rockabilly musikk:
Dette er musikk som var svært populær på slutten av femtitallet, og er en tidlig utgave av rock 'n' roll. Rockabilly musikken består av tre sjangere: Hillbilly, blues og country.

Big River, en typisk rockabilly låt.


Rockabillystilen er veldig feminin. I denne stilen er det veldig vanlig med skinnklær, kjoler og skjørt (med høyt liv), pannelugg, krøller, leopard-mønster, pumps og tydelig sminke. En av de mest fremtrende personene innenfor denne stilen var Elvis Presley (The King).

Pin up:
Pin up stilen kan ofte sammenlignes med "the girl next door" looken, og viktige kjennetegn ved en pin up jente kan vøre pumps, trange jeans og dongeriskjorter, skjørt med underskjørt, utringet topp, hestehaler, tupert hår, underleppa var stort sett sminket slik at den så fyldigere og større ut enn overleppa, og highlight under brynene.
Bikinien var også et gjennombrudd i denne perioden!

Pin up historie:
Pin up stilen ble populær i USA etter første verdenskrig, men har eksistert i lang tid før dette. Under andre verdenskrig ble bilder av pin up jenter brukt til å styrke soldatenes moral, og ble ofte brukt som design utenpå fly (amerikanske bombefly). Stilen fikk enda en oppsving på femtitallet da magasinet Playboy ble utgitt i Nord- Amerika. På denne tiden hadde pin up jentene ofte kullsvart hår, pannelugg, korsetter, strømper og pumps.

En pin up jente er ofte lettkledd og har et vakkert utseende. Navnet kommer av at bildene ofte ble hengt på veggen med nåler (pins). Fotografiene fra denne tiden er i svart/hvitt, mens maleriene av pin up jentene er i farger.

golightly-black-cherry.jpgvintage-hairstyles.jpg
Pin_Up_Girl_Black_29893_EB_&_Website.jpg
164723.jpg _gmd8347.jpg
pinup_girl-6546.jpg
www.shopplasticland.com
www.stopstaringclothing.com
www.babygirlboutique.com


Tilbehør på 1950-tallet.
Perler var en av moten på 50-tallet og briller som hadde digre vinger som buet oppover som ofte var med falske diamantsteiner. Briller var toppen av mote på den tiden, De skulle være tekket med glitter og ofte i former av sommerfugl vinger. Hatter var populært bak jenter og kvinner, spesielt på tidlig av 50-tallet. Fjorårets kjole kunne oppdateres med en fin hatt. Pillbox ble hatten som var mest likt og gikk viere som favoritt på 60-tallet når Jackie Kennedy viste seg frem i den hatten. Midten av 50-tallet skulle hattene ha mindre fjær og mer floral blomstrer. Beret hattene var laget av filt som var fylt med masse farger og prisen for disse hattene kostet ofte 21 shillings. Hansker var det som fullførte antrekket hos kvinner. Hanskene skulle være hvite eller kremet. For de mer rocka menneskene var det skinn hansker som var det mest moderne. De var dyre og derfor hadde de ofte bare et par de brukte til spesielle opplevelser.


specs50s_smallx.jpg9198n2.JPG

Tenåringer på 50-tallet.
Barn ble til kjente som jenter og gutter ble kjent som ungdommene når de viste tegn til puberteten. Unge mennesker var voksne på 18 og fullt voksen lovlig i en alder av 21. De giftet seg ofte i ung alder og satte opp et hjem til seg selv og familien. Å gifte seg var et tegn på for de voksne at de tilhørte den voksne verden og den eneste måten å flykte fra puberteten på. Ungdommen ble påvirket av film, tv, magasiner og rock som skapte ne helt ny ungdom. Tenåringene dominerte plutselig stilen i verden, hårklipp og til og med reiser utenlands. En generasjon begynte å dukke opp mellom foreldre og tenåringene demmes. De ble sett på som opprørske ! Europeiske ungdommen ble påvirket av USA når rock and roll idoler kom som Elvis Presly, Bill Hayley, Jerry Lee lewis og filmer med James Dean og Marlon Brando. Filmene tok med seg moten av svarte skinn jakker, denim ola bukser og folk ble gale når filmen Grease kom ut. Ungdommen skulle tøffe seg å konkurere med hverandre i motorsykkel kjøring. Ungdommen hadde startet en ny mote med å være gale og flinke til å slå seg løs.


teen-player.jpg
Arkitektur på 50-tallet
mags101_(1).jpg
Film: I 1950-årene hadde den nye og oppadstormede tv-apparatet tatt over en stor del av publikumsandelen fra kinoene. Dette førte til at kinoene satset på nye teknikker som ..., .... og ..... Storproduksjoner og spektakulære filmer ble populære for nettopp denne nye teknikken. Blant disse kan nevnes; Ellers var det en nyvunnet interesse for atombomben (antagligvis i sammenheng med frykt for den kalde krigen). Dette i sammenheng med en økt interesse for mysteriene for det ytre rom og annen ..., gjorde at dette ble tiåret for science-fiction filmene. Alfred Hitchcook (Strangers on a Train, Dial M for Murder og Rear Window) og Satyjait Ray (The Apu triology og Jalshagar) er to viktige navn i filmeverdenen for denne perioden, med flere store filmer bak seg.